hoe lekker is een uniek bier en hoe leuk is het om zo smaken te proeven van een thuis gebrouwen bier. Het klinkt heel normaal, maar het is toch net even anders….

Het gros van de mensen weet het verschil niet tussen pils en bier. Hierdoor is er al een andere verwachting. Een pils wordt in massa gebrouwen onder volledige steriele omstandigheden, waardoor elke duizend liter pils het zelfde smaakt, helder en volledig volgens het recept gebrouwen is. Geen gisting op de fles, maar een steriel pils wat per miljoenen liters de brouwerij verlaten.
Dan zijn er tegenwoordig honderden lokale brouwerijen bijgekomen die hun recepten baseren op oorspronkelijk bier. Bier dat een ander gistproces heeft, bier dat speciaal gebrouwen wordt en zo de smaken en geuren van mout, hop en gist nog laten zegevieren. Hier zit echter ook al een groot verschil in, gezien deze lokale brouwerijen ook hun bier in grote getale produceren, dus deze bieren krijgen vaak koolzuur toegevoegd en als er een bier bij zit met een gisting op de fles, is dit een volledig gecontroleerd proces en zal elk biertje braaf ingeschonken kunnen worden.
Het thuis brouwen is bij mij in kleine hoeveelheden, van een 20-25 liter per brouw. Thuis gebrouwen bier leeft en vraagt om een bewuste drinker, die een levend bier inschenkt.

Houdt hierom rekening met een aantal punten, die het thuis gebrouwen bier anders en uniek maakt van de vele consumenten bieren uit een winkel of slijterij.
- Drink het bier goed en juist gekoeld, zeker niet te warm. Een ideale temperatuur ligt tussen de 6 en 9 graden. Als het een hogere temperatuur heeft, kan het, na openen, gaan schuimen of zelfs hard schuimend uit de fles komen.
- Ga rustig met de flesjes om. Niet hard op een tafel zetten, niet wild tegen elkaar aan laten stoten, het bier “leeft” vanuit de gisting op de fles en zal zijn koolzuur versterken bij trillingen.Dit heeft pils ook, het champagne effect zeg maar….dus thuis gebrouwen bier is extra gevoelig
- Hou de flesjes rechtop, ook in de koelkast, zo blijft het bezinksel onderin. Dit bezinksel is echter onderdeel van het bier en kan prima gedronken worden. Het is immers rijk aan smaken en heeft mede gezorgd voor het unieke bier dat net is ingeschonken. Je kan het ook in de fles houden,als je het rustig en voorzichtig inschenkt, dan heb je ook zeker een heerlijk en iets helderder bier.
- Ondanks alle stapjes hierboven, is elk flesje een natuurlijk biertje en kan het toch voorkomen dat het iets te graag uit het flesje wil. Hou daarom het glas bij de hand en schenk het na openen alsnog in het glas om zoveel mogelijk toch te kunnen drinken. Eenmaal in een ruim glas, zal het netjes wachten om gedronken te worden.
Al met al is het vooral rustig en voldaan de tijd nemen om van een mooi gebrouwen bier te genieten…. Proost op een eerlijk en mooi bier!!
